Teos on tehty Kontulan vanhustenkeskuksen käyttöön.

Vanhainkodin arkeen kuuluu myös elämän päättyminen. Kuolemantapauksia on Kontulan vanhustenkeskuksen johtajan arvion mukaan noin 30 vuodessa.

Monikulttuuristuvassa Suomessa on tarpeen luoda uusia käytäntöjä. Ristin taittelu lakanasta vainajan rinnan päälle tai käsien asettaminen ristiin, ei ole itsestäänselvyys. Jokaisen elämän päättyminen on merkityksellinen hetki, ja siten siihen on hyvä myös suhtautua.

Teosidea syntyi dokumenttielokuvasta, jossa kuvattiin Koskelan sairaalan dementiaosaston toimintaa. Elokuvassa tuli hyvin esille dementoituneen ja omaisen kohtaaminen, joka on täynnä ristiriitaisia tunteita. Viimeiset elinpäivät voivat olla hyvin raastavia myös omaisille.

Aloin miettimään, kuinka viimeisestä kohtaamisesta saisi kauniin ja levollisen. Tilanteen, jossa ehkä olisi mahdollista palauttaa mieleen ihminen sellaisena, jona hänet haluaa muistaa. Sillä monille käy niin, että dementoituva ihminen alkaa tuntua vieraalta, joltakulta toiselta.

Syntyi idea kauniista tilaisuudesta, jossa vainaja peitellään viimeisen kerran omaan vuoteeseensa. Tarkoitusta varten tein kauniin, kevyen peitteen, joka vedetään kuolleen kasvojen yli. Tämä on ensimmäinen saattoele, jolla kuolleelle taataan yksityisyys ja suoja katseilta. Haluttaessa voidaan laittaa rinnan päälle leikkokukka.

Siinä, ihmisen oman vuoteen äärellä voi jättää hyvästit yksityisesti. Kaunis yhteinen, viimeinen hetki voi auttaa omaista jättämään vainajan levollisin mielin ja tämä tulee helpottamaan hänen oman surutyönsä aloittamista.

Henkilökunta pitää huolen, että tilaisuus on kiireetön ja häiriytymätön.

On myös aika tavallista, ettei ole ketään, joka tulisi hyvästelemään. Silloin on erityisen tärkeää, että kuollut saa arvokkaan hiljaisen hetken. Peitteellä peittäminen korostaa ihmisten samanarvoisuutta.

Peitettä voi käyttää myös vainajan suojana, kun hänet kuljetetaan pois osastolta.

Peitettä voidaan käyttää siunaustilaisuudessa arkun peitteenä. Silloin se toimii yhdyssäikeenä omaisille yksityisestä julkiseen hyvästijättötilaisuuteen. Peitteiden visuaalinen ilme on suunniteltu sopimaan yhteen Kontulan vanhustenkeskuksen Hiljaisen tilan kanssa.

Peitteitä on tehty neljä erilaista. Yksi jokaiseen asukaskerrokseen. Peitteen pintamateriaalina on 100% villa ja se on vuoritettu silkillä. Peite on kuvioitu kirjomalla. Kirjontamateriaalina on polyesteri sekä aito kultalanka.
Teoksen on  tilannut Helsingin Taidemuseo prosenttihankkeena ja se on julkistettu 5.5.2010 Kontulassa, Helsingissä.