Lumisade-esirippu

 

Ruotsalainen Sandrew-Metronome, elokuva-alan yritys, halusi tilata vasta uudistettuun Kinopalatsi elokuvateatteriin Helsinkiin, esiripun nuorelta taiteilijalta. Suunnittelukilpailun voiton kautta sain rakennuksen uudispuolen esiripun toteutettavakseni vuonna 1998.

Kinopalatsi on rakennettu vuonna 1939 rakennetun Metropoli-elokuvateatterin puitteisiin, joka avattiin marraskuussa juuri II maailmansodan kynnyksellä. Taustatyötä tehdessä, oli koskettavaa huomata, etteivät avajaiset eikä koko rakennus saaneet juurikaan huomiota osakseen. Kauan odotetut syntymäpäivätjuhlat jouduttiin peruuttamaan. Siksi halusin esiripun luovan uuden puhtaan alun Kinopalatsille, sekä samalla muistaa vanhan Metropolin olemassaolon. Näin syntyi ajatus marraskuisesta, hiljalleen laskeutuvasta ensi lumesta, joka peittää kaiken alleen, mutta ei hävitä mitään.

Lumisade-esiripun toiminnallisena ajatuksena oli oivallus, että elokuvateatterin esiripun tehtävät ovat melko erilaiset kuin teatteriesiripun. Kuitenkin monet elokuvateattereiden esiriput muistuttavat paksuja, runsaasti vekattuja teatteriesirippuja. Teatteriesiripun täytyy paitsi piilottaa esityslava, myös vaimentaa mahdollisia lavalta kuuluvia ääniä. Elokuvaesiripun tarvitsee ainoastaan suojata silverscreeniä ja toimia esityksen seremoniamestarina.

Niinpä Lumisade-esirippu muodostuu kahdesta verhoparista, jotka aukeavat omilla koneistoillaan. Kun paksut valkoiset verhot aukeavat, paljastuvat takaa taivaansiniset, seitinohuet tausta-verhot. Taustaverhot aukeavat 20 sekuntin viiveellä. Elokuvan lopussa taustaverhot tulevat eteen ensin ja näin ilmoittavat katsojalle pehmeästi, että esitys alkaa olla lopuillaan. Valkoiset verhot tulevat paikoilleen ja valmistautuvat vastaanottamaan seuraavat katsojat.

Verhot on kuvioitu käsin leikkaamalla. Lisäksi valkoisissa verhoissa on samettinen reunus. Samettireunus on kunnianosoituksena vanhoille esiripuille.

Esiripun materiaaleina sekä valkoisissa että taivaansinisissä verhoissa on paloturvallinen Trevira CS polyesterimuuntokuitukangas. Valkoisten verhojen reunus on palosuojattua, sileää puuvilla samettia.