Olen tehnuyt tämän teoksen Helsingin kaupungin Liikennelaitoksen Taidelinja-tapahtumasarjaan.

Teos on syntynyt ajatuksesta ja halusta kertoa läheisille ja kauemmillekin kanssakulkijoille kuinka tärkeitä, erityisine ominaisuuksineen, he ovat. On jotenkin surkuhupaisaa, että vasta hautajaisissa sanotaan ”hei, sä olit hyvä jätkä”. Vaikka niin moni haluaisi kuulla jo eläessään, että on merkityksellinen toisille ihmisille.
Kanssakulkijat-teoksen syvin olemus on antaa arvoa ja kohottaa ympärillä olevien ihmisten hienouksia. Kunniamerkin saa sellaisista upeista inhimillisistä ominaisuuksista, jotka sulostuttavat arkea ja luovat luottamusta ihmisyyteen.

Teos koostuu raitiovanu 8:ssa tapahtuvasta happeningistä. Siinä matkustajat voivat valita itselleen tai jollekin toiselle kunniamerkin, ja saavat kunniamerkin omakseen. Teos jatkuu prosessina, kun matkustajat poistuvat raitiovaunusta ja jatkavat omille teilleen. Ehkä arvonimet herättävät keskustelua ja muistamisen arvoisia hetkiä. Ehkä tuntuu hyvältä näyttää maailmalle, että minussa on tällaisia ominaisuuksia. Ehkä matkustaja valitsee merkin jollekin tuntemalleen ihmiselle, ja näin arvonanto tapahtuu jo kun henkilö vielä elossa.

Teoksen happening-osio toteutui 26.11.2015 Helsingissä.