Kanssakulkijat -käsinukkelapaset

 

Kanssakulkijat -käsinukkelapaset ovat syntyneet huolesta sodan keskelle jääneitä lapsia kohtaan.

Juuri kun koronapandemia alkoi hellittää, hyökkäsi Venäjä täysimittaisesti Ukrainaan. Sotauutiset tuntuivat aivan painajaismaisilta. Uutislähetysten kuvamateriaali pakolaisvirroista ei kuitenkaan ollut unta vaan täyttä totta. Samoin kuvat tuhotuista asuin-, koulu- ja sairaalarakennuksista. Kertomukset ihmisistä, jotka viettivät vuorokausia metrotunneleissa suojautuakseen pommituksista, menivät suoraan ihon alle. Mukana oli tietenkin paljon pieniä lapsia ja heidän olemuksestaa näki hädän ja pelon.

Minulle syntyi idea, jossa yhdistyvät konkreettinen lämpö ja leikin mahdollisuus. Tein pienen kokoelman villalapasia, jotka toimivat sekä lapasina että käsinukkeina.

Lapaset ovat rakenteeltaan sellaiset, että niitä voi käyttää kummassa vain kädessä. Materiaalina ovat villalangat ja villasekoitelangat (villaa min, 75%). Lapasiin on tehty kirjomalla ja virkkaamalla eläinhahmojen kasvot ja peukalo toimii hahmon kätenä.

Lapasparin eläinhahmoille olen tehnyt joitakin poikkeavuuksia, kuten karhulle sinisen korvan tai sammakolle punertavan silmän. Kuunteleeko karhu sinisiä säveliä vai onko se mustelma? Onko sammakolla silmätulehdus vai onko se rakastunut? Pienillä poikkeavuuksilla haen hahmosta samaistumispintaa lapselle sodan ja oudon keskellä.

 

Pyrin levittämään Kanssakulkijat -käsinukkelapasten ohjetta laajalle. Ohje kantaa mukanaan toivettani, että hädän keskellä oleville lapsille virkattaisiin näitä lapasia. Ohjetta ei saa myydä, mutta muuten saa käyttää vapaasti ja jakaa vapaasti.

Linkki Kanssakulkijat-lapasten ohjeeseen (pdf):

kanssakulkijat_lapaset_1.4._ahlgren

Voit katsoa Kanssakulkijoiden tekniikkavideoita Instagram-tilini kohokohdista Kanssakulkijat: https://www.instagram.com/maijuahlgren.fi