Muistopeli –muuntuva seinäteos palvelukoti Mäntykodon ruokasaliin
Mäntykoto on Hyvinkään palvelukotisäätiön rakennuttama ja omistama palvelutalo, jossa on 70 asukasta. Palvelutalo on uudisrakennus, joka valmistui marraskuussa 2003. Useilla asukkaista on hankaluuksia liikkumisen tai muistamisen alueilla.

Palvelutalon ruokasalia käytetään niin syntymäpäiväjuhliin kuin muistotilaisuuksiinkin. Sitä vuokrataan myös ulkopuolisille juhlatarkoituksiin.

Ruokasalin sisustussuunnitteluun on panostettu. Massiivipuiset kalusteet ja huolella valitut ikkunatekstiilit tuovat kodinomaisuutta tilaan. Siltikin äänimaisema on osin kova. Tilassa ei voi olla kompastumisvaaran vuoksi mattoja, jotka toisivat akustista pehmeyttä.

Minua kiinnosti tilassa erityisesti sen monitarkoituksellisuus. Koska siellä järjestetään niinkin erityyppisiä tapahtumia kuin muistotilaisuus tai syntymäpäiväjuhlat, ajattelin, että myös teoksen tulisi olla muuntuva.

Ideoin seitsemän osaisen seinäteoksen, josta esillä on kerrallaan neljä osaa. Teos muuntuu tilan käyttötarkoituksen ja vuoden ajan mukaan, tai viikonpäivän mukaan, jos siltä tuntuu. Talon asukkaat voivat valita itse teoksen kulloisetkin osat. Yhdistelemällä osia saadaan aikaan erilaisia tunnelmia ja tarinoita.

Teoksen nimellä viittaan muistipeliin ja ideana onkin, että teoksen osan vastapari muistuttaisi jostakin tapahtumasta katsojan omassa elämässä ja näin pelin pari löytyisi.

Osat ovat kooltaan kukin 65 cm x 65 cm x 7 cm. Ne on toteutettu maalaamalla eri tyyppisille kankaille reaktio- ja pigmenttivärein sekä etsitekniikoin. Pohjamateriaalit ovat sileä sametti, satiini, lakanakangas, heijastinkangas. Eri materiaalit ja kangastyypit tuovat tilaan pehmeyttä ja materiaalin tuntua.

Osat ovat melko monokromaattisia ja kuvamaailmaltaan enemmänkin jälkiä kuin selkeästi esittäviä kuvia. Jokainen osa kuvaa jotakin elämän elementtiä. Osat ovat:

– Rakkaus. Syvä punainen, materiaalina sileä sametti
– Suru. Pikimusta, materiaalina sileä sametti
– Aiemmat juhlahetket. Tuore vihreä, materiaalina lakanakangas
– Ilo. Keltainen, materiaalina lakanakangas
– Ajankulku. Sinertävä, materiaalina lakanakangas
– Muistivälähdykset. Hopea/valkoinen, materiaalina heijastinkangas
– Elämänkokemuksen kertyminen. Kulta, materiaalina viskoosisatiinikangas

Teos julkistettiin 4.11.2005.